Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες και σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη σάλτσα ντομάτας φαίνεται ότι σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης εγκεφαλικού. Αυτό ήταν το συμπέρασμα φινλανδικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».


Στην έρευνα συμμετείχαν 1.031 άνδρες, 46-65 χρονών. Στους συμμετέχοντες μετρήθηκαν τα επίπεδα του λυκοπενίου, της α- και β-καροτίνης, καθώς και των βιταμινών Α και Ε.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 ετών, σημειώθηκαν 11 εγκεφαλικά στο 25% των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου. Συγκριτικά σημειώθηκαν 25 εγκεφαλικά στο 25% των ανδρών με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένιου.


Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στην ομάδα των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού ήταν κατά 55% μειωμένος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άλλα θρεπτικά συστατικά που μέτρησαν δεν φάνηκαν να συσχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού.


Αν και η έρευνα δέχθηκε κριτική επειδή δεν ανέλυε διεξοδικά τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών, εντούτοις οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά της ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα εργαστηριακά ευρήματα για την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του λυκοπενίου.Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: