Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες και σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη σάλτσα ντομάτας φαίνεται ότι σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης εγκεφαλικού. Αυτό ήταν το συμπέρασμα φινλανδικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.


Στην έρευνα συμμετείχαν 1031 άνδρες, 46-65 χρονών. Στους συμμετέχοντες μετρήθηκαν τα επίπεδα του λυκοπένιου, της άλφα και β- καροτίνης, καθώς και των βιταμινών Α και Ε.




Κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα ετών σημειώθηκαν 11 εγκεφαλικά στο 25% των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου. Συγκριτικά σημειώθηκαν 25 εγκεφαλικά στο 25% των ανδρών με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένιου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στην ομάδα των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού ήταν κατά 55% μειωμένος. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άλλα θρεπτικά συστατικά που μέτρησαν δεν φάνηκαν να συσχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού.




Αν και η έρευνα δέχθηκε κριτική επειδή δεν ανέλυε διεξοδικά τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών, εντούτοις οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά της ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα εργαστηριακά ευρήματα για την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του λυκοπένιου.