Τα μηνύματα μέσω facebook που αφορούν στην πρόληψη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προώθηση της χρήσης προφυλακτικών μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine».



Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Colorado επισημαίνουν ότι λίγοι μαθητές και νεαροί ενήλικοι λαμβάνουν ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με την προφύλαξη από τον ιό HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η έρευνά τους έδειξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παρέχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την προώθηση του ασφαλούς σεξ κάνοντας «χρήση» των online δικτύων φίλων και γνωστών του facebook.




«Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσουμε βραχυπρόθεσμα την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά είναι καινοτόμος. Είναι ένα πρώτο βήμα όσον αφορά την υιοθέτηση μεθόδων online προσέγγισης και εκπαίδευσης της νεολαίας μέσω τεχνολογικών παρεμβάσεων», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Sheana S.Bull, PhD, MPH, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Colorado.




Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 68% όσων είχαν κάνει «like» στο αντίστοιχο γκρουπ του facebook που έστελνε ενημερωτικά σχετικά με το ασφαλές σεξ και τη χρήση προφυλακτικού χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους συνεύρεση συγκριτικά με το 56% όσων δεν είχαν κάνει like στο συγκεκριμένο γκρουπ. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες συμμετεχόντων διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα έξι μηνών, γι’ αυτό και οι ειδικοί μιλούν για βραχυπρόθεσμη διατήρηση του αποτελέσματος.