Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης -που λαμβάνεται στην εμμηνόπαυση- έχει τεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ερευνητών μετά τα στοιχεία μεγάλης έρευνας που παρακολούθησε ένα εκατομμύριο γυναίκες και συνέδεσε τη μακροχρόνια λήψη της με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, έρευνες έχουν συσχετίσει τη λήψη της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.Πρόσφατα όμως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» αναφέρει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και ότι η ορμονοθεραπεία δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή εγκεφαλικού.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολουθώντας χίλιες γυναίκες περισσότερο από δέκα χρόνια. Οι μισές από τις γυναίκες ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, «η ορμονοθεραπεία μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιακής ανεπάρκειας ή εμφράγματος χωρίς κάποια προφανή αύξηση όσον αφορά τον καρκίνο, την εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα ή το εγκεφαλικό».
Τονίζουν, ωστόσο, ότι μάλλον χρειάζεται να περάσει περισσότερος χρόνος προτού καταλήξουν σε πιο μόνιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη λήψη της συγκεκριμένης αγωγής.Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: