Ζούμε μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο περίπου 1 στα 20 άτομα δήλωσαν ότι πέρασαν καταθλιπτικό επεισόδιο κατά το προηγούμενο έτος. Οι διαταραχές κατάθλιψης συχνά ξεκινούν σε νεαρή ηλικία, αμβλύνουν τη λειτουργικότητα των ατόμων και είναι συχνά επαναλαμβανόμενες.

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πεσμένη διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και απόλαυσης, αυξημένη κόπωση. Ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Ένα άτομο με ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο θα έχει κάποια δυσκολία στο να συνεχίσει κανονικά την εργασία και τις κοινωνικές του δραστηριότητες, αλλά πιθανώς δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ολοκληρωτικά. Κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού καταθλιπτικού επεισοδίου από την άλλη, είναι πολύ απίθανο ότι ο πάσχων θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητές του. Κι αν το καταφέρει, θα είναι σε περιορισμένο βαθμό.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα και να αντιμετωπιστεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι προτιμώμενες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν βασική ψυχοκοινωνική στήριξη σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία (γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, θεραπεία επίλυσης προβλημάτων). Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι δομημένες μορφές ψυχοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικά.