Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε κάποιο πρόγραμμα άθλησης, αλλά το εγκαταλείπουμε γρήγορα, κυρίως επειδή δεν έχουμε τον χρόνο για γυμναστική. Γι’ αυτό και οι ερευνητές στρέφονται σε τρόπους αποτελεσματικής αλλά μικρής διάρκειας άσκησης. Η εντατική προπόνηση για μόλις δυόμισι λεπτά μπορεί να οδηγήσει στην καύση περίπου 200 θερμίδων, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Colorado.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν πέντε υγιείς άνδρες μεταξύ 5 και 31 ετών. Επί τρεις ημέρες οι άνδρες έτρωγαν ακριβώς όσες θερμίδες είχε ανάγκη ο οργανισμός τους. Εν συνεχεία πέρασαν μια μέρα κάνοντας αποκλειστικά καθιστική ζωή και μια άλλη μέρα κάνοντας ποδήλατο. Την ημέρα της ποδηλασίας έκαναν δυναμικά πεντάλ για πέντε περιόδους των 30 δευτερολέπτων.

Μεταξύ δύο διαστημάτων των 30΄΄ μεσολαβούσαν τέσσερα λεπτά χαλαρής ποδηλασίας. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους άνδρες και διαπίστωσαν ότι στα διαστήματα που έκαναν πολύ εντατικά πεντάλ -τα οποία ήταν συνολικής διάρκειας 2,5΄- οι άνδρες έκαψαν επιπλέον 200 θερμίδες. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι αυτές οι έρευνες θα στερήσουν τις δικαιολογίες από όσους δεν αθλούνται και θα μας ωθήσουν σε ολιγόλεπτα «ξεσπάσματα» εντατικής προπόνησης που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.