Ο κίνδυνος να απομακρυνθούν από το σπίτι και να χαθούν οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ είναι μεγάλος και αποτελεί μία από τις κυριότερες ανησυχίες για τους συγγενείς των πασχόντων. Ένα αξεσουάρ που φιλοδοξεί να λύσει αυτό το πρόβλημα είναι τα παπούτσια με ενσωματωμένο GPS.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στη βρετανική αγορά τέτοιου είδους παπούτσια τα οποία έχουν ενσωματωμένη στη φτέρνα τους μια μικρή συσκευή την οποία δεν αισθάνεται αυτός που φοράει το παπούτσι. Η συσκευή φορτίζει με μπαταρία και διαθέτει μια κάρτα SIM η οποία εντοπίζει τον κάτοχο του παπουτσιού. Η συσκευή έχει και ένα ενσωματωμένο τσιπ, που τη θέτει σε λειτουργία. Οι μπαταρίες του παπουτσιού χρειάζονται γέμισμα κάθε δύο μέρες, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με τον Patrick Bertagna, υπεύθυνο της εταιρείας σχεδιασμού των παπουτσιών (GTX Corp), το μίνι σύστημα GPS αρχικά σχεδιάστηκε για τους αθλητές μεγάλων αποστάσεων. Στη συνέχεια, όμως, ο στόχος άλλαξε, μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι τα παπούτσια αυτά μπορεί να έχουν οφέλη για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.