Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο έχει υπερεκτιμηθεί και μπορεί τελικά να μην αποτελεί τη μόνη εξήγηση για την κακή διάθεση της γυναίκας ορισμένες μέρες του μήνα. Αυτή την αμφιλεγόμενη διαπίστωση κάνουν καναδοί ερευνητές που θέτουν σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι για τα νεύρα και την ευερεθιστότητα μιας γυναίκας φταίει το γεγονός ότι «περιμένει να αδιαθετήσει». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι συχνά άλλοι παράγοντες ευθύνονται για τις γυναικείες εκρήξεις θυμού, όπως το στρες και η έλλειψη υποστήριξης από τους οικείους.

Για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αξιολόγησαν 40 μελέτες αναφορικά με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρότι πολλές έρευνες αναγνώριζαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στη διάθεση και τις φάσεις του μηνιαίου κύκλου, δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο μοτίβο όσον αφορά το ποιες ημέρες του κύκλου επιδρούσαν στην ψυχική διάθεση. Με βάση την ανάλυση των ερευνών, το 36% αυτών δεν εντόπισαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στη διάθεση και τον μηνιαίο κύκλο, ενώ το 42% βρήκαν μεν έναν συσχετισμό της αρνητικής διάθεσης με την προεμμηνορρυσιακή φάση, αλλά σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου. Μόνο το 13% των ερευνών διαπίστωσαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στην αρνητική διάθεση και τις ημέρες λίγο πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν το επιχείρημά τους ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος συσχετισμός ανάμεσα στις ορμονικές διακυμάνσεις πριν από την έναρξη της περιόδου και την ψυχική διάθεση. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι όταν υπάρχει ένας συσχετισμός, αυτός αφορά 3-5 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σε συνδυασμό με τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή δύο φάσεις του γυναικείου κύκλου μαζί και όχι μία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Gender Medicine».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: