Τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που διαμορφώνουν μια στενή σχέση με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και από διαταραχές συμπεριφοράς, όταν φτάνουν σε σχολική ηλικία, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Iowa παρακολούθησαν τη σχέση την οποία είχαν 86 μικρά παιδιά 15 μηνών με τους γονείς τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτήν τη σχέση μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 8 χρονών. Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι τα παιδιά που είχαν διαμορφώσει ένα στενό δεσμό με τους δύο γονείς δεν είχαν επιπρόσθετα διανοητικά και ψυχικά οφέλη στην παιδική τους ηλικία συγκριτικά με εκείνα που είχαν διαμορφώσει ένα ισχυρό δεσμό με ένα γονιό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό υποδηλώνει ότι μια ζεστή, ασφαλής και θετική σχέση με τουλάχιστον έναν γονιό είναι αρκετή για να καλύψει την ανάγκη του παιδιού για ασφάλεια και ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παρατηρήσεις τους εκπέμπουν ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό έντυπο «Child Development».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: