Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η τόνωση και η ευεξία που προκαλεί η αερόβια προπόνηση αποδυναμώνουν την επιθυμία για αναζήτηση άλλων μορφών ανταμοιβής, που στην περίπτωση της έρευνας επρόκειτο για ένα χρηματικό ποσό. Η προσμονή μιας ανταμοιβής σχετίζεται σύμφωνα με τους ερευνητές με μια άνοδο των επιπέδων της ντοπαμίνης. Αυτή η άνοδος επιτυγχάνεται και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μετά την οποία τα επίπεδα της ντοπαμίνης παραμένουν υψηλά για μερικές ώρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου διεξήγαγαν ένα πείραμα όπου συμμετείχαν δύο ομάδες εθελοντών. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ήταν αθλητές και της δεύτερης άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή. Οι εθελοντές έκαναν είτε 30΄ εντατικής προπόνησης σε διάδρομο είτε 30΄ ήπιας άσκησης, όπως το στρέτσινγκ. Μία ώρα μετά την κάθε άσκηση οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να πατήσουν κουμπιά γρήγορα για να κερδίσουν ή για να αποφύγουν να χάσουν ένα ευρώ κάθε φορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αμβλύνθηκε η επιθυμία των συμμετεχόντων να κερδίσουν ένα ευρώ, κάτι που παρατηρήθηκε τόσο στους αθλητικούς τύπους μετά την εντατική αερόβια προπόνηση στον διάδρομο, όσο και στους καθιστικούς τύπους μετά την προπόνηση στον διάδρομο. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ικανοποιείται επαρκώς μετά την άσκηση, γι’ αυτό και δεν εκδηλώνεται η επιθυμία να ανταμειφθεί μέσω άλλων πηγών, π.χ. χρηματικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise».