Μια αλλαγή στο αψιδωτό σχήμα της ροής των ούρων ενός άνδρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης ουρολογικών προβλημάτων και κατ’ επέκταση προβλημάτων του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One και είναι η πρώτη που αναλύει το μοτίβο της ροής των ούρων και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την ανίχνευση προβλημάτων του προστάτη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 60 υγιείς άνδρες και 60 ασθενείς να αξιολογήσουν τον πίδακα των ούρων τους και να εκτιμήσουν κατά πόσο είναι ενδεικτικός ουρολογικών προβλημάτων όπως αυτά που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στο σχήμα του εν λόγω πίδακα και το ρυθμό της ροής των ούρων, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να είναι ενδεικτικός προβλημάτων του προστάτη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Martin Knight αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα και πιο οικονομική λύση αυτοεξέτασης για τους άνδρες βοηθώντας τους να εντοπίσουν έγκαιρα κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα του προστάτη.