Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων αιμορραγικού εγκεφαλικού. Πρόκειται για μια ανάλυση 16 προηγούμενων σχετικών μελετών που αφορούν περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες.

Η ανάλυση έδειξε μια αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 50% για όσους έπαιρναν αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς σεροτονίνης).

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Daniel G. Hackam από το Western University London δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν με επιφύλαξη, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά είναι πολύ σπάνια και ο πραγματικός κίνδυνος για τον μέσο άνθρωπο είναι πολύ μικρός.

Σύμφωνα με τον δρ. Hackam, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν θα πρέπει να αποτρέψουν κάποιον από τη λήψη αντικαταθλιπτικών, εφόσον αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση αυτού του τύπου εγκεφαλικού (π.χ. όσους παίρνουν αντιπηκτικά, έχουν ήδη υποστεί εγκεφαλικό ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ) καλό είναι οι θεράποντες γιατροί να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιλογής άλλου τύπου αντικαταθλιπτικών.