Εάν χάσουμε το πρωινό γεύμα, ο εγκέφαλός μας αντιδρά πιο έντονα και ελκύεται περισσότερο στη θέα του φαγητού και ιδιαίτερα πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες τροφίμων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Imperial College London διεξάγοντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε 21 εθελοντές φυσιολογικού βάρους, ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά φαγητών. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια μέρα που οι εθελοντές ήταν νηστικοί -δεν είχαν φάει πρωινό– και σε μια μέρα που είχαν φάει πρωινό 730 θερμίδων μιάμιση ώρα πριν από την εξέταση.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί, η ανταπόκριση του εγκεφάλου στη θέα των παχυντικών φαγητών ήταν πολύ πιο έντονη. Επιπλέον, όταν στο τέλος της έρευνας οι ερευνητές άφησαν τους συμμετέχοντες να φάνε μεσημεριανό, παρατήρησαν ότι την ημέρα που είχε παραληφθεί το πρωινό οι συμμετέχοντες έφαγαν κατά ένα πέμπτο περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με την ημέρα όπου είχε καταναλωθεί πρωινό.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί στον ήδη μεγάλο όγκο ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρωινό ρυθμίζει την όρεξη, διατηρεί πιο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και όταν το παραλείπουμε γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας.