Η άσκηση στην ηλικία των 70 ετών μπορεί να αποτρέψει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και να καθυστερήσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια, υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με την έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το μη κερδοσκοπικό φορέα Age UK, τα εγκεφαλογραφήματα που έγιναν σε 638 ενήλικες άνω των 70 ετών έδειξαν ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά είχαν και τα λιγότερα σημάδια συρρίκνωσης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών.

Η άσκηση σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα έντονη. Ένας περίπατος καθημερινά, επί αρκετές μέρες την εβδομάδα θεωρείται επαρκής.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα σταυρόλεξα, οι σπαζοκεφαλιές και γενικότερα τα νοητικά παιχνίδια όπως το σκάκι δεν παρείχαν αντίστοιχα οφέλη συγκριτικά με την άσκηση. Το ίδιο διαπίστωσαν και σε σχέση με την κοινωνικότητα, δηλαδή τις επαφές με φίλους και γνωστούς.

Κοντολογίς σύμφωνα με την έρευνα η άσκηση φαίνεται ότι αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που επιδρά στο μέγεθος του εγκεφάλου σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μεταφέροντας οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στους νευρώνες.