Την επόμενη φορά που θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα διαβάζοντας τα συμπεράσματα μιας έρευνας, που σας φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, μπορεί όντως να είναι έτσι!



Σύμφωνα με τον διακεκριμένο έλληνα καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford o οποίος πραγματοποίησε μια εκτεταμένη ανάλυση της… κατάληξης που έχουν οι έρευνες που κατά καιρούς προκαλούν μεγάλο ενθουσιασμό σε σχέση με την ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων, «η ανάλυση μας έδειξε ότι είναι προτιμότερο να κρατάμε μια στάση αναμονής, ώστε να δούμε εάν αυτά τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες».



Ο έλληνας καθηγητής ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το φαινόμενο ερευνών που φθίνουν, δηλαδή εκείνων που ενώ αρχικά προκαλούν ενθουσιασμό στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους δεν επιβεβαιώνονται από τις μεταγενέστερες μελέτες.

Η νέα ανάλυση έγινε σε περισσότερες από 3000 ερευνητικές εργασίες και κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 90% των πολύ μεγάλων ερευνητικών ανακαλύψεων συνήθως «ξεφουσκώνουν», καθώς γίνονται περαιτέρω μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν τα αρχικά συμπεράσματα.



Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της American Medical Association.