Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως , θα υποστεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί.
Είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

• Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά σε μία πλευρά του σώματος

• Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση ομιλίας

• Ξαφνική απώλεια ή «σκοτείνιασμα» της όρασης από το ένα ή και από τα δύο μάτια, ή διπλωπία («να τα βλέπει διπλά»)

• Ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ή ξαφνικό χάσιμο ισορροπίας

• Ξαφνικός ίλιγγος

• Ξαφνικός αδικαιολόγητος ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται απότομα

Να θυμόμαστε:

• Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό

• Πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο και ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Ο χαμένος χρόνος ισοδυναμεί με χαμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Η ευκαιρία να θεραπευτεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι περιορισμένη, αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Αν πιστεύετε ότι εσείς ή ένα άλλο άτομο δίπλα σας παθαίνει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αμέσως καλέστε το 166 και πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο

Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση ιατρού γιατί κάποια από τα επεισόδια υποχωρούν πράγματι μόνα τους και γρήγορα. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται «παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια» και συνήθως είναι προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό.