Ένα χαμηλού κόστους τεστ βασισμένο σε έναν απλό χρωματικό κώδικα (κόκκινο πράσινο) θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση χαμηλών επιπέδων ορισμένων ιών ακόμη και ορισμένων καρκίνων, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Imperial College London που το σχεδίασαν. To τεστ ανιχνεύει τη μοναδική «υπογραφή» ενός ιού όπως π.χ. μια πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνεια του ιού HIV.

Εάν αυτός ο μοναδικός δείκτης (π.χ., η πρωτεΐνη) ανιχνευτεί, τότε αλλάζει το χρώμα του τεστ και γίνεται μπλε, ενώ αν δεν ανιχνευτεί γίνεται κόκκινο.

Η καθηγήτρια Molly Stevens εκ των σχεδιαστών του τεστ, υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ενός μορίου- στόχου σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση μιας λοίμωξης από επικίνδυνους ιούς, το ιικό φορτίο των οποίων μπορεί ακόμη να είναι εξαιρετικά χαμηλό, αλλά και στη διάγνωση νόσων όπως η επανεμφάνιση του καρκίνου μετά την αφαίρεση ενός όγκου.

Ο τρόπος λειτουργίας του πρωτότυπου τεστ που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Nanotechnology.