Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2 αλληλοσυσχετίζονται και μάλλον τα αίτια που τις προκαλούν είναι κοινά. Σύμφωνα με τη νέα θεωρία οι δυο νόσοι σχετίζονται τόσο στενά που η νόσος του Αλτσχάιμερ αποκαλείται από πολλούς διαβήτης του εγκεφάλου ή διαβήτης τύπου 3.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης δεν επηρεάζουν μόνο τα επίπεδα του σακχάρου, αλλά επιδρούν και στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Εκτιμούν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το κύριο αίτιο πρόκλησης του διαβήτη και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατες έρευνες σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους ενισχύουν το συγκεκριμένο επιστημονικό επιχείρημα δεδομένου ότι αποκαλύπτουν έναν συσχετισμό μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της δημιουργίας αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Οι τελευταίες αποτελούν ένα από τα κλασικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και οι δυο νόσοι παρουσιάζουν παρόμοιο και παράλληλο ρυθμό αύξησης τις τελευταίες δεκαετίες.

Εάν η θεωρία που θέλει τις δυο νόσους να έχουν κοινό αίτιο αποδειχθεί ορθή, τότε δεν αποκλείεται και η θεραπεία τους να είναι επίσης κοινή, σύμφωνα με τους ειδικούς.