Η εξάσκηση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα και σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση της δίαιτας. Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που πριν ξεκινήσουν δίαιτα έμαθαν να εφαρμόζουν ορισμένες τεχνικές διατήρησης του βάρους αποδείχθηκε ότι κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την απώλεια βάρους μετά τη δίαιτα σε σύγκριση με εκείνες που ξεκίνησαν τη δίαιτα αμέσως.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 267 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που είτε ξεκίνησαν αμέσως δίαιτα είτε πρώτα πέρασαν οχτώ εβδομάδες μαθαίνοντας τεχνικές διατήρησης του βάρους τους. Και οι δυο ομάδες γυναικών ακολούθησαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 20 εβδομάδων το οποίο περιελάμβανε και άσκηση.

Οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά. Μετά από ένα χρόνο όμως, οι γυναίκες που είχαν «εκπαιδευτεί» πριν την έναρξη της δίαιτας, είχαν πάρει λιγότερο από ενάμιση κιλό κατά μέσο όρο, ενώ εκείνες που είχαν ξεκινήσει αμέσως τη δίαιτα είχαν πάρει περίπου τρία κιλά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το διάστημα των οχτώ εβδομάδων πριν την έναρξη της δίαιτας λειτούργησε σαν πρακτική εξάσκηση. Επίσης εκτιμούν ότι η μέθοδος του «δοκιμαστικού» μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της επαναπρόσληψης βάρους μετά τη δίαιτα, το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology.