Χθες βράδυ βγήκατε με τις φίλες σας για ποτάκι. Τέλεια!! Εκτός, όμως, από τις ωραίες αναμνήσεις η βραδιά αυτή σας άφησε κι έναν… λεκέ από το cocktail που απολαύσατε πάνω στο αγαπημένο σας φόρεμα. Μην στενοχωριέστε και μην πανικοβάλλεστε. Πριν καταφύγετε στο καθαριστήριο ή ακόμα χειρότερα, πριν πετάξετε το ρούχο σας, δοκιμάστε αυτά τα τρικ και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

Το χρώμα «μαρτυρά» τη χρωστική

Όπως συμβαίνει με κάθε λεκέ, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το λεκέ ενός ποτού το συντομότερο δυνατό για να αφαιρέσετε τη χρωστική από το ύφασμα. Τα περισσότερα από τα σκουρόχρωμα αλκοόλ, όπως αυτά που έχουν κόκκινο κρασί, δημιουργούν μια κηλίδα τανίνης. Εάν το ποτό σας έχει έντονο χρώμα, όπως πορτοκαλί, τότε ο λεκές προέρχεται από χρωστική τροφίμων.

ΒΗΜΑ 1

Ξεκινήστε σκουπίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την υγρασία με μια λευκή χαρτοπετσέτα. Εάν μπορείτε, κρατήστε το ύφασμα κάτω από μια βρύση με τρεχούμενο κρύο νερό. Ξεπλύνετε τη λεκιασμένη περιοχή από την ανάποδη πλευρά, έτσι ώστε η χρωστική να απομακρυνθεί από την επιφάνεια του υφάσματος.

Στη συνέχεια, εάν ο λεκές έχει έντονο χρώμα, τρίψτε τον λεκέ με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο σε λίγο οινόπνευμα ή μη οικιακή αμμωνία και ξεπλύνετε καλά.

Εάν το χρώμα φύγει, πλύντε όπως συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας.

ΒΗΜΑ 2

Εάν παραμείνει κάποιος λεκές, επεξεργαστείτε τη λεκιασμένη περιοχή με ένα εργαλείο αφαίρεσης λεκέδων με βάση κάποιο διαλύτη. Εάν δεν έχετε καθαριστικό λεκέδων, χρησιμοποιήστε λίγο υγρό απορρυπαντικό ρούχων για δύσκολους λεκέδες, για να αντιμετωπίσετε το λεκέ. Αυτά τα απορρυπαντικά περιέχουν αρκετά ένζυμα για να διασπάσουν τον λεκέ.

Extra tip: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φυσικό σαπούνι σε μπάρα ή νιφάδες σαπουνιού πάνω στο λεκέ, καθώς αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την αφαίρεση των λεκέδων τανίνης.

Αφήστε τον καθαριστή λεκέδων να καθίσει στο ύφασμα για τουλάχιστον 15 λεπτά και πλύνετε ως συνήθως. Ελέγξτε τη λεκιασμένη περιοχή πριν βάλετε το ρούχο στο στεγνωτήριο. Εάν ο λεκές δεν έχει φύγει, μεταβείτε στο επόμενο βήμα.

Extra tip: Το στέγνωμα του ρούχου σε υψηλή θερμοκρασία, αν είναι ακόμα λεκιασμένο, θα κάνει το λεκέ ακόμα πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

ΒΗΜΑ 3

Εάν το χρώμα του ποτού παραμένει στο ύφασμα, ανακατέψτε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και χλιαρό νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, και βυθίστε το ρούχο. Αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον 4 ώρες ή, όλη τη νύχτα, και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως. Αυτός ο τύπος χλωρίνης είναι ασφαλής για φυσικά και συνθετικά υφάσματα που είναι λευκά ή έγχρωμα. Εάν ο λεκές δεν έχει φύγει, επαναλάβετε αυτό το βήμα. Όταν δεν υπάρχει λεκές, πλύνετε ως συνήθως.

Τι περιμένετε, λοιπόν; Τώρα που ξέρετε πόσο εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί ένας λεκές από αλκοόλ, απολαύστε το ποτό σας χωρίς να ανησυχείτε για το πώς θα απαλλαγείτε από τυχόν λεκέδες στα ρούχα σας. Cheers!!