Το στόμα της Angelina Jolie, οι γλουτοί της Shakira, οι κοιλιακοί της Lopez. Υπάρχει τρόπος να τα αποκτήσουμε, ώστε να δώσουμε στο σώμα μας την εικόνα που πιστεύουμε ότι του αξίζει; Μια πρώτη απάντηση είναι πως ναι, αφού η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σημαντικά. Μήπως, όμως, η λαχτάρα μας να αλλάξουμε κάτι που δεν μας αρέσει μας σπρώχνει στο να απαντήσουμε βιαστικά; Ας το σκεφτούμε λίγο παραπάνω. Είναι όντως η πλαστική χειρουργική η λύση σε όλα μας τα προβλήματα; Είναι πια οι πλαστικές επεμβάσεις τόσο εύκολες και ασφαλείς που αποτελούν υπόθεση ρουτίνας; Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Μπορούµε να γίνουµε όπως ακριβώς θέλουµε
Θα ακουστεί κλισέ, αλλά η πλαστική χειρουργική δεν κάνει θαύματα. Η επιστήμη αυτή έχει τη δυνατότητα να αμβλύνει, να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει συγκεκριμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τον σωματότυπο και τις ιδιαιτερότητές μας, αλλά πάντα σεβόμενη τους περιορισμούς και τα όρια που θέτει η ίδια η φύση μας. Μπορεί, δηλαδή, να αντιμετωπίσει τα σημάδια της γήρανσης, αλλά δεν μπορεί να μας δώσει καινούργιο πρόσωπο. Η προσπάθεια να αλλάξουμε ριζικά αυτό που είμαστε και οι μη ρεαλιστικές επιθυμίες μπορεί να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα. Επομένως, αν και η επίτευξη της τελειότητας αποτελεί ευγενή στόχο, ας μην ξεχνάμε ότι η τελειομανία είναι παθολογική κατάσταση που μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους.

Οι πλαστικές επεµβάσεις είναι για όλους
Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις απευθύνονται σε όσους έχουν ένδειξη για μια τέτοια επέμβαση και η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπει. Αντενδείκνυνται, επομένως, σε άτομα με σοβαρά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι βαριές καρδιοπάθειες με αντιπηκτική αγωγή, οι διαταραχές της πήξης του αίματος και τα ψυχιατρικά προβλήματα. Επιπλέον, όσοι από εμάς προβληματιζόμαστε στην ιδέα ενός χειρουργείου, το αποτέλεσμα του οποίου δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας ικανοποιεί, καλύτερα να το αποφύγουμε.

Πρόκειται για επεµβάσεις ρουτίνας
Στις μέρες μας η διαδικασία μιας τέτοιας επέμβασης έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούμε την αισθητική επέμβαση πράξη ρουτίνας και να τη βλέπουμε σαν μία επίσκεψη στο κομμωτήριο. Πρόκειται για μια σοβαρή ιατρική πράξη με προεγχειρητική αγωγή, χειρουργείο, μετεγχειρητική ανάρρωση και όλα όσα αυτά συνεπάγονται.

Δεν αφήνουν σηµάδια
Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την ποιότητα των ουλών στο σώμα μας. Ο πρώτος αφορά τον τρόπο με τον οποίο το χειρουργικό τραύμα γίνεται και στη συνέχεια αντιμετωπίζεται και ο δεύτερος την αντίδραση του οργανισμού στη διαδικασία επούλωσης. Ο πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη θέση του χειρουργικού τραύματος και να εγγυηθεί την τεχνική αρτιότητα της σύγκλεισής του, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κάνοντάς το δυσδιάκριτο, αλλά όχι ανύπαρκτο. Αντίθετα, στο κομμάτι που αφορά την αντίδραση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της επούλωσης, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι μικρές. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε τραυματισμός του δέρματος αφήνει ουλή, η οποία δεν εξαφανίζεται, απλώς γίνεται λιγότερο έντονη με το πέρασμα του χρόνου.

Διαρκούν για µια ζωή
Μπορεί οι πλαστικοί χειρουργοί να γυρίζουν το ρολόι λίγο πίσω, αλλά δεν το σταματούν. Αυτό σημαίνει ότι οι αισθητικές επεμβάσεις που στόχο έχουν να μειώσουν τα σημάδια του χρόνου δεν αναστέλλουν τη διαδικασία της γήρανσης. Έτσι, το σώμα μας με ή χωρίς επέμβαση δεν θα είναι το ίδιο μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια. Μόνιμα αποτελέσματα υπάρχουν μόνο στις επεμβάσεις με σκοπό τη διόρθωση μιας παραμόρφωσης ή ατέλειας, όπως είναι η ρινοπλαστική ή η ωτοπλαστική.

Συνεχώς ανακαλύπτονται νέες µέθοδοι
Αναμφίβολα οι εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής και της τεχνολογίας τρέχουν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε μια καινούργια τεχνική που φέρνει τα πάνω κάτω. Ας μην αγνοούμε ότι το κίνητρο για την εμπορική προώθηση μιας υπηρεσίας μπορεί να παρουσιάσει ένα ξαναζεσταμένο φαγητό σε νέο πιάτο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ, πλαστικό χειρουργό.