Αν σας πονούσε η μέση ή ο λαιμός σας, θα πηγαίνατε το συντομότερο στον γιατρό σας. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι λίγο πιο προσωπικό και αφορά την ευαίσθητη γυναικεία υγεία; Μπορεί να μη σας είναι εύκολο να μιλήσετε γι’ αυτό, αλλά το να αφήνετε χωρίς θεραπεία γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Καιρός, λοιπόν, να αφήσετε τις ντροπές και να ασχοληθείτε σοβαρά με την υγεία σας. Επειδή, μάλιστα, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από το τώρα, κάντε το quiz που ακολουθεί και ανακαλύψτε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι και πότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού. Ακόμα και αν νομίζετε ότι τα ξέρετε ήδη όλα, μπορεί να ξαφνιαστείτε.

Q1. Ποιο είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται στη διάρκεια της περιόδου;
A) Έντονη αιμορραγία
B) Πόνος
Γ) Κύκλος μεγαλύτερος των 45 ημερών

Σωστή απάντηση: Κανένα
Ο φυσιολογικός κύκλος κυμαίνεται γύρω στις 21-35 ημέρες, η ροή είναι αυξημένη τη 2η και 3η ημέρα και συνήθως ο πόνος είναι ελαφρύς, η δε περίοδος διαρκεί περίπου 4 με 7 ημέρες. Αν, ωστόσο, τα συμπτώματά σας δεν ακολουθούν τον γενικό αυτό κανόνα, καλό είναι να μιλήσετε στον γυναικολόγο σας, καθώς οποιαδήποτε απόκλιση μπορεί να κρύβει κάποια παθολογία.

Q2. Πώς αντιμετωπίζεται το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (PMS);
A) Με τη σωστή διατροφή
B) Με φαρμακευτική αγωγή
Γ) Δεν αντιμετωπίζεται

Σωστή απάντηση: Α+Β
Αφού διαγνωστεί το πρόβλημα από τον γιατρό σας, ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ο περιορισμός της λήψης αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων (π.χ. αντιφλεγμονώδη), ενώ αν χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια μέθοδο αντισύλληψης, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν μια καλή επιλογή. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που χορηγούνται αντικαταθλιπτικά σκευάσματα.

Q3. Ποιο από τα παρακάτω δεν πρέπει να αγνοείτε;
Α) Λευκές εκκρίσεις
Β) Σκουρόχρωμα ούρα
Γ) Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή

Σωστή απάντηση: Γ
Το αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα όπως οι πολύποδες και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ακόμα και σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Φροντίστε, λοιπόν, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο.
Όσο για τις λευκές εκκρίσεις, είναι κάτι το φυσιολογικό, ενώ τα σκουρόχρωμα ούρα (εφόσον βέβαια σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει αίμα που να τα κάνει να δείχνουν σκούρα) απλώς δηλώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

Q4. Τι από τα παρακάτω μπορεί να εμφανίσετε στα γεννητικά όργανα;
A) Έρπη
B) Έκζεμα
Γ) Ψωρίαση

Σωστή απάντηση: Όλα
Ο ιός του απλού έρπη τύπου 1 (ο γνωστός επιχείλιος έρπης) μπορεί να μεταφερθεί στα γεννητικά όργανα μέσω των σεξουαλικών πρακτικών σας, ενώ υπάρχει και ο ιός του απλού έρπη τύπου 2, που ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, πόνο στην περιοχή και φυσαλίδες. Επίσης, έκζεμα ή ψωρίαση μπορεί να εμφανίσετε και στα γεννητικά σας όργανα. Αν, λοιπόν, έχετε τακτικά φαγούρα ή ερύθημα, καλύτερα να το ελέγξετε.

Q5. Τι ποσοστό γυναικών εμφανίζει ινομυώματα;
A) 1%
B) 25%
Γ) 70%

Σωστή απάντηση: Β
Τα ινομυώματα είναι μορφώματα τα οποία προέρχονται από αύξηση της μυϊκής μάζας της μήτρας. Στην πλειονότητά τους -για την ακρίβεια σε ποσοστό που ξεπερνά το 99%- είναι καλοήθη και συνήθως εντοπίζονται στη διάρκεια τυχαίου ελέγχου.

Q6. Πρέπει να αφαιρούνται τα ινομυώματα;
A) Ναι
B) Όχι
Γ) Υπό προϋποθέσεις

Σωστή απάντηση: Γ
Τα ινομυώματα πρέπει να αφαιρούνται όταν πληρούνται μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) Αυξάνονται σε μέγεθος κατά την εμμηνόπαυση. 2) Προκαλούν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, οι οποίες δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία. 3) Πυροδοτούν επίμονο πυελικό άλγος. 4) Έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 8 εκ. σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Q7. Κάθε πότε πρέπει να κάνετε τεστ ΠΑΠ;
A) Κάθε χρόνο
B) Κάθε 5 χρόνια
Γ) Κάθε 2 χρόνια

Σωστή απάντηση: Α
Στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι η ετήσια εξέταση με το τεστ ΠΑΠ περιορίζει τον κίνδυνο από μη διεγνωσμένη κακοήθεια κατά 93%, ενώ όταν γίνεται κάθε 3 χρόνια κατά 91%. Θυμηθείτε ότι το τεστ ΠΑΠ δεν εντοπίζει τις κακοήθειες, αλλά ψάχνει για αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Q8. Ποτε είναι καλυτερα να κάνετε τεστ ΠΑΠ;
Α) Στη διάρκεια της περιόδου
Β) Οποιαδήποτε στιγμή πλην της διάρκειας της περιόδου
Γ) Δώδεκα ώρες μετά την τελευταία ερωτική επαφή

Σωστή απάντηση: Β
Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης, το να υπάρχει λίγο αίμα δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στα αποτελέσματα της εξέτασης, ωστόσο δυσκολεύει την αφαίρεση της απαραίτητης ποσότητας κυττάρων για να γίνει ο έλεγχος. Έχετε, πάντως, υπόψη σας ότι η λήψη του τεστ Παπ δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή αν έχει υπάρξει ερωτική επαφή ή χρήση ταμπόν σε διάστημα 24 ωρών πριν από την εξέταση.

Q9. Ποια συμπτώματα παραπέμπουν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
A) Αραιές περίοδοι
B) Αυξημένη τριχοφυΐα
Γ) Και τα δύο

Σωστή απάντηση: Γ
Αν και σε ένα ποσοστό γυναικών το σύνδρομο μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, εντούτοις τα πιο συνήθη είναι η υπογονιμότητα, η αυξημένη τριχοφυΐα, η αμηνόρροια και οι διαταραχές περιόδου, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Φυσικά, μπορεί να υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων, γι’ αυτό και η θεραπεία εξατομικεύεται στην κάθε ασθενή.

Q10. Πότε συστήνεται να ξεκινά μια γυναίκα τα αντισυλληπτικά;
A) Την πρώτη ημέρα του κύκλου
B) Στη μέση του κύκλου
Γ) Στο τέλος του κύκλου

Σωστή απάντηση: Α
Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μια γυναίκα τη λήψη του χαπιού είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ξεκινήσει μετά την 3η ημέρα, θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον προφυλάξεις.

Q11. Ποιο από τα παρακάτω μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
A) Το προφυλακτικό
B) Το χάπι
Γ) Το ενδομήτριο σπείραμα

Σωστή απάντηση: Α+Γ
Ανάλυση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ενδομήτριο σπείραμα έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, τα οποία αποτελούν και την πιο κοινή αιτία του συγκεκριμένου καρκίνου.

Q12. Πού οφείλεται η αύξηση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου τα τελευταία χρόνια;
A) Στο αυξημένο σωματικό βάρος
B) Στο σεξ χωρίς προστασία
Γ) Στην κατανάλωση αλκοόλ

Σωστή απάντηση: Α
Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τον τέταρτο σε εμφάνιση καρκίνο στις γυναίκες. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών συνδέεται με την παχυσαρκία, καθώς ο λιπώδης ιστός εκκρίνει οιστρογόνα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.
Αν έχετε ασυνήθιστα «βαριά» έμμηνο ρύση, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους ή πόνο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Q13. Αν εκδηλώνετε συχνα μυκητιάσεις, πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας;
A) Μετά το 4ο επεισόδιο μέσα σε 1 χρόνο
B) Αν έχετε 2 επεισόδια τον ίδιο μήνα
Γ) Μετά από 1 χρόνο

Σωστή απάντηση: Α
Η μυκητίαση είναι ο πιο συχνός τύπος κολπίτιδας. Τα συνήθη συμπτώματα είναι οι αυξημένες, έντονες και δύσοσμες εκκρίσεις, ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, το οίδημα και η ερυθρότητα.

Q14. Ποιο από τα παρακάτω μπορεί να είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης;
A) Πυελικό άλγος
B) Δυσπαρευνία
Γ) Ανωμαλίες κύκλου της περιόδου

Απάντηση: Α+Β+Γ
Το πυελικό άλγος, που συνήθως εμφανίζεται κυκλικά, λίγο πριν την περίοδο, από τη μια πλευρά ή και από τις δύο πλευρές, η υπογονιμότητα, η δυσπαρευνία και οι ανωμαλίες του κύκλου είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης.

Το πιο σημαντικό
Η βασική ερώτηση, την απάντηση της οποίας κάθε γυναίκα οφείλει να γνωρίζει, είναι αν αυτό που της συμβαίνει είναι φυσιολογικό για εκείνη. Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε αν κάτι που ισχύει ενδεχομένως για μία φίλη σας δεν ισχύει για εσάς. Γνωρίστε το σώμα σας, για να είστε σε θέση να εντοπίζετε κάθε αλλαγή που συμβαίνει σε αυτό και να μπορείτε να την αναφέρετε
στον γιατρό σας.
Σύμφωνα με μελέτη, όταν έρχεται η ώρα για την καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση, οι γυναίκες προτιμούν γιατρό του ιδίου φύλου.

Εσείς τι πιστεύετε; Ισχύει ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε γυναικολόγο, το φύλο του παίζει κάποιο ρόλο στην επιλογή σας; Στείλτε μας e-mail στη διεύθυνση info@vita.gr ή πάρτε μέρος στη συζήτηση στη σελίδα μας στο Facebook (vita.gr).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, μαιευτήρα-γυναικολόγο-ουρογυναικολόγο.