Οι άνδρες που γυμνάζονται φαίνεται ότι δεν ωφελούν μόνο το μυϊκό τους σύστημα, αλλά και τη γονιμότητά τους. Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα εξέτασαν κατά πόσο υπήρχαν διαφορές όσον αφορά τις ορμόνες (π.χ., τεστοστερόνη, κορτιζόλη) και την ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες που γυμνάζονταν συγκριτικά με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Διαπίστωσαν ότι το ορμονικό προφίλ, η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν πιο βελτιωμένη στους άνδρες που γυμνάζονταν σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά δεδομένου ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος χειροτερεύει και διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. Βέβαια, το σύνολο των ανδρών που εξέτασαν οι ερευνητές δεν ήταν μεγάλο (31 άνδρες). Συνεπώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό μπορεί έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, βλάπτοντας την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα η ίδια ομάδα ερευνητών είχε δημοσιεύσει το 2010 μια έρευνα που έδειχνε ότι σε κορυφαίους πρωταθλητές οι σχετικοί δείκτες των σπερματοζωαρίων ήταν χειρότεροι σε σύγκριση με τους άνδρες που απλά γυμνάζονταν.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Applied Physiology.