Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, των αγχωδών διαταραχών, ακόμη και για τις αλλεργίες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη ή τη συγκέντρωση των ασθενών, σύμφωνα με τη δρ. Cara Tannenbaum, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Η καναδή καθηγήτρια πρόσφατα ηγήθηκε μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας που διερεύνησε ποια φάρμακα είναι πιθανό να επηρεάζουν τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη νοητική απόδοση των ασθενών.
Πάνω από το 90% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και το 80% αυτών παραπονιέται για προβλήματα μνήμης. Σύμφωνα με την έρευνα, ίσως υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ των δύο.
Με βάση την ανάλυση 68 ερευνών για τις βενζοδιαζεπίνες -που χορηγούνται για την ανησυχία και την αϋπνία-, φάνηκε ότι η λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, μια δράση που είναι εντονότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των φαρμάκων. Επίσης, η ανάλυση 12 ερευνών στα αντιισταμινικά και 15 στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά έδειξε ότι επηρεάζουν την προσοχή και την επεξεργασία των πληροφοριών.
Σύμφωνα με τη δρ. Tannenbaum, οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές, από την άλλη μεριά όμως κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη και παρά τους γνωστούς πλέον κινδύνους ίσως είναι καλύτερο για κάποιους ασθενείς να συνεχίσουν την αγωγή τους παρά να ζουν με δυσβάσταχτα συμπτώματα.
Ξεχνάτε; Μήπως φταίνε τα φάρμακά σας;
Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, των αγχωδών διαταραχών, ακόμη και για τις αλλεργίες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη ή τη συγκέντρωση.