Έρευνα ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ιολογίας «Virology Journal» εξετάζει το κατά πόσον τα άγρια ή μεταναστευτικά πουλιά ενδεχομένως ευθύνονται για τη μεταφορά και τη διασπορά του επικίνδυνου ιού του Δυτικού Νείλου. Το 2010 35 άνθρωποι πέθαναν στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα 262 κρούσματα.

Οι έλληνες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα γηγενών και άγριων μεταναστευτικών πουλιών πριν και κατά το ξέσπασμα της νόσου στην Ελλάδα. Από τα δείγματα που ανέλυσαν, τα 53 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Μάλιστα, 14 από αυτά είχαν συλλεχθεί έως και οκτώ μήνες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Χαράλαμπος Μπιλίνης, αναπληρωτής καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Λοιμώξεων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, δήλωσε ότι «το εύρημα ότι τα μεταναστευτικά πουλιά είχαν εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου πριν τη φθινοπωρινή τους άφιξη στη χώρα μας υποδηλώνει ότι πτηνά με παρόμοια μεταναστευτική συμπεριφορά θα μπορούσαν να έχουν εισαγάγει τον ιό στην Ελλάδα».

Η αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Virology Journal» δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της επιτήρησης και παρατήρησης της άγριας ζωής για ζωονόσους (νόσοι που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο), όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: