Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επαφής έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη σεξουαλική υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Τα αποτελέσματα της έκθεσης «DurexFaceofGlobalSexReport 2012» έδειξαν ότι η συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιήσουμε προφύλαξη στην πρώτη μας σεξουαλική επαφή συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική υπευθυνότητά μας απέναντι στο σεξ.

Η έκθεση έδειξε ότι τα άτομα που είχαν κάνει χρήση προφυλακτικού κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και 36% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται σίγουρα για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να λένε σήμερα ότι είναι ικανοποιημένα με τη συνολική σεξουαλική τους ζωή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη συνουσία δεν αποτελεί καθολική πρακτική, αλλά η χρήση του αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Γύρω στο 70% των ερωτηθέντων κάτω των 20 ετών απάντησαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ερωτηθέντες, εκ των οποίων μόνο το 40% αυτών που είναι τώρα 50 ετών χρησιμοποίησαν προφυλακτικό όταν πρωτοξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές και λιγότερο από το 25% των 64χρονων παίρνουν προφυλακτικά μέτρα.

Μια σειρά στοιχείων έδειξαν ότι κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν το εάν οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής. Οι παράγοντες αυτοί είναι: ο προγραμματισμός της πρώτης σεξουαλικής επαφής, το επίπεδο του εισοδήματός τους κατά την περίοδο αυτή και η σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση.

Η έκθεση έδειξε ότι αυτοί που δεν είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ήταν 29% λιγότερο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Αυτοί των οποίων το εισόδημα ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο (λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Αυτοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν 47% λιγότερο πιθανό να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά την πρώτη τους επαφή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25.704 ερωτηθέντες ηλικίας 18-64 ετών από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.