Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χημική ουσία δισφαινόλη Α, (BPA) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στα πλαστικά, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η ενδομήτρια έκθεση στην BPA μπορεί να συσχετιστεί με τη μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε νεογέννητα πρόβατα, σύμφωνα με έρευνα που αναμένεται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Endocrinology», που εκδίδεται από την Ενδοκρινική Εταιρεία με έδρα στο Maryland των ΗΠΑ.

Η έρευνα διεξήχθη από γάλλους ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Τοξικολογίας στην Τουλούζη. Η BPA χρησιμοποιείται στη βιομηχανία παρασκευής πλαστικών και έχει χαρακτηριστεί ενδοκρινικός διαταράκτης με ποικίλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδρασή της στο αναπαραγωγικό σύστημα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη δράση της στο ενδοκρινικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν πρόβατα, ένα ζωικό μοντέλο αντίστοιχο της ανθρώπινης εγκυμοσύνης και της θυρεοειδικής λειτουργίας. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η έκθεση στη BPA μπορεί να αλλοιώσει τη θυρεοειδική λειτουργία σε ζώα που εγκυμονούν -και των οποίων η θυρεοειδική λειτουργία είναι ανάλογη των ανθρώπων-, καθώς και στους απογόνους τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Catherine Viguie, η οποία εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες όσον αφορά τη σχέση της BPA με τη θυρεοειδική λειτουργία.