Ποιοι καλούνται συχνότερα από ηλικιωμένους ασθενείς για επισκέψεις κατ’ οίκον; Οι παθολόγοι ή άλλες ειδικότητες; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η νέα μελέτη των SOS Ιατρών που παρουσιάστηκε στο 31ο Διεθνές Συνέδριο Παθολογίας στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Σε δείγμα 103.000 ασθενών που κάλεσαν ειδικευμένο γιατρό κατ’ οίκον, οι παθολόγοι επισκέφτηκαν λιγότερους ηλικιωμένους ασθενείς (άνω των 65 ετών) σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες. Ο κ. Γ. Θεοχάρης, πρόεδρος των SOS Ιατρών, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στα σύνθετα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι, τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης από την αντίστοιχη ειδικότητα.

Παραδείγματος χάριν, οι ηλικιωμένοι με έλκη από κατακλίσεις ζητούν χειρουργούς, με οξέα ή χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα (αρρυθμίες) καρδιολόγους, ενώ στις κακώσεις χρειάζονται ορθοπεδικούς. Οι διεγερτικοί ή ανήσυχοι ασθενείς έχουν την ανάγκη ψυχιάτρου, ενώ στα σύνθετα δερματολογικά απαιτείται επίσκεψη δερματολόγου. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθολόγοι είναι πιο σοβαρά και χρειάζονται συχνότερα παραπομπή σε νοσοκομείο.

Στο εν λόγω συνέδριο, οι SOS Ιατροί παρουσίασαν και δεύτερη εργασία, που αφορά τη συγκριτική μελέτη της γρίπης κατά τη διάρκεια του 2011 και του 2012 με βάση το μοντέλο εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής των SOS Ιατρών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο επιδημικών κυμάτων γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση του ασθενούς, τη ζήτηση κατ’ οίκον επισκέψεων, τη χορηγηθείσα αγωγή, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Απλώς το 2012 οι ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους νοσήσαντες το 2011 και το γρήγορο διαγνωστικό τεστ ήταν πολύ πιο ευαίσθητο στη διάγνωση της γρίπης από αυτό του 2011.