Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλότερη πίεση όταν έχουν ένα μικρότερο αδελφάκι στην οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ειδικό επιστημονικό περιοδικό «Economics and Human Biology».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν το παιδί έχει πιο μικρό αδελφό, τότε η πίεσή του μπορεί να ανέβει κατά 3% έως 5,9%, ενώ μια πιο μικρή αδελφούλα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης κατά 3,8%.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν 374 άτομα από περίπου 200 οικογένειες που ζούσαν στα χωριά του Αμαζονίου στη Βολιβία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για τα παιδιά η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια είναι στρεσογόνος, επειδή απορροφά την προσοχή των γονιών.

Επιπρόσθετα, όσο περισσότερα τα μικρότερα αδέλφια τόσο περισσότερα ενδεχομένως να είναι τα καθήκοντα του μεγαλύτερου παιδιού, σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, τον Wu Zeng από το Πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν η «επίδραση» των μικρότερων αδελφών στην πίεση του αίματος του μεγαλύτερου σταδιακά μειώνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: