Το πόσο μυώδης είναι ένας έφηβος μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της μακροζωίας του σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο έφηβους επί 24 χρόνια και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τη μικρότερη μυϊκή δύναμη – όσον αφορά την δύναμη των ποδιών και τη δύναμη της λαβής των χεριών τους – διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που είχαν πιο δυνατό μυϊκό σύστημα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μυϊκή δύναμη αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φυσική κατάσταση γεγονός, που εξηγεί και τον συσχετισμό που διαπίστωσαν.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι οι έφηβοι ή οι νεαροί ενήλικες πρέπει να τρέξουν στο γυμναστήριο για άρση βαρών. Παρατήρησαν ότι τόσο οι αδύνατοι όσο και οι παχουλοί άνδρες είχαν χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης όταν το μυϊκό τους σύστημα ήταν αποδυναμωμένο, ενώ οι πιο μυώδεις άνδρες είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης ακόμη και αν ήταν υπέρβαροι.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal οι έφηβοι με υψηλό σκορ στα τεστ μυϊκής δύναμης είχαν κατά 20-30% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αίτιο συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι μυώδεις άνδρες ζουν περισσότερο
Το πόσο μυώδης είναι ένας έφηβος μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της μακροζωίας του σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές.