Καλησπέρα σας, είμαι 27 χρονών και πριν από 10 μήνες, γέννησα το πρώτο μου παιδάκι. Όταν έκανα τεστ Παπ και κολποσκόπηση, το αποτέλεσμα ήταν cin1. Ο γυναικολόγος μου πρότεινε να κάνουμε μια μικρή επέμβαση. Πόσο ανηνησυχητικό είναι το cin1; Πόσο αποτελεσματική και πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση αυτή για το θέμα τεκνοποίησης; Μήπως πρώτα πρέπει να ξανακάνουμε Παπ και κολποσκόπηση για να δούμε αν πρέπει τελικά να γίνει ή όχι αυτή η επέμβαση; Πόσο καιρό χρειάζεται να παρακολουθήσουμε το πρόβλημα για να πούμε ότι πρέπει να γίνει η επέμβαση;
ευχαριστώ πάρα πολύ Κατερίνα


Αγαπητή Κατερίνα,
κατ’ αρχήν εφ’ όσον η κολποσκόπηση ήταν σωστή και οι βιοψίες έγιναν από το σωστό σημείο του τραχήλου και δεν έχεις C.I.N. II δεν έχεις κανένα λόγο να κάνεις επέμβαση με laser ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο .
(προσοχή μακριά απο κρυοπηξίες γιατί θα επικαλύψουν το πεδίο και θα μπορεί να προχωρήσει η όλη ιστορία χωρίς να φαίνεται). Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι τεστ Παπ κάθε 6μηνο και κολποσκόπηση κάθε χρόνο.
Το 75% υποχωρούν μόνα τους σε φυσιολογικά κύτταρα το πολύ σε 5 χρόνια, το 22% παραμένει ως έχει και το 3% προχωρά σε C.I.N. II.
Ο λόγος που δεν πρέπει να προχωρήσεις τώρα σε επέμβαση είναι ότι :
1) ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΒΑΛΕΙΣ.
2) ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Ο ΙΟΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΦΑΣΗ , ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Για να το καταλάβεις όλοι οι ιοί συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, σκέψου λοιπόν τον ιό του έρπη στα χείλια, δεν κάνεις επέμβαση ή καυτηριασμό κάθε φορά που βγάζεις το σπυράκι του έρπη.
Βεβαίως και σε περίπτωση που γίνει C.I.N II θα πρέπει να γίνει καθαρισμός με laser και γι αυτό ακριβώς σου είπα τόσο να το παρακολουθείς αλλά και γιατί δεν μπορώ να ξέρω ότι έγιναν σωστά οι βιοψίες και η κολποσκόπηση.
Οι παραπάνω οδηγίες δεν είναι αποφθέγματα δικά μου και δική μου ιατρική αλλά του βρετανικού κολλεγίου μαιευτήρων γυναικολόγων όπως και της ευρωπαικής ένωσης κολποσκοπήσεων και παθολογίας του τραχήλου των οποίων είμαι μέλος.
Ελπίζω λοιπόν να σε βοήθησα.