Οι νευρωτικοί και ευσυνείδητοι άνθρωποι ίσως κάνουν καλό στην υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rochester.

Οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα επηρεάζουν την υγεία.

Οι ευσυνείδητοι χαρακτηρίζονται από καλή οργάνωση, υπευθυνότητα και εργατικότητα. Οι νευρωτικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από κυκλοθυμική διάθεση, νευρικότητα και μαχητικότητα, γνωρίσματα που συσχετίζονται με επιθετικότητα, κατάθλιψη, κάπνισμα και αλκοόλ.

Και όμως η έρευνα αυτή σε περισσότερους από 1000 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι με μέτρια ή υψηλά επίπεδα ευσυνειδητότητας και νευρωτικής συμπεριφοράς είχαν την τάση να έχουν χαμηλότερες τιμές ενός μορίου πρωτεΐνης (IL-6, ιντερλευκίνη 6). Τα υψηλά επίπεδα του IL-6 είναι ενδεικτικά φλεγμονής και σχετίζονται με χρόνιες νόσους όπως τα καρδιαγγειακά, το εγκεφαλικό, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behaviour and Immunity οι άνθρωποι που είναι νευρωτικοί αλλά και ευσυνείδητοι τείνουν να έχουν ικανοποιητικό βάρος και λιγότερα χρόνια προβλήματα υγείας. Οι εξηγήσεις των ειδικών για αυτό τον παράξενο συνδυασμό ψυχολογικών χαρακτηριστικών που προάγουν την υγεία είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά την υγεία τους, δεν παίρνουν ρίσκα και απευθύνονται εγκαίρως στον γιατρό όταν έχουν ανησυχητικά συμπτώματα.