Τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ με δυσάρεστα αποτελέσματα, διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι περισσότεροι γιατροί το αγνοούν, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

O λόγος για αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι ο αριθμός των φαρμάκων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια από 17 σε 43.

Μεταξύ των δυσάρεστων και σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει ο συνδυασμός του συγκεκριμένου φρούτου με τα φάρμακα είναι η νεφρική και η αναπνευστική ανεπάρκεια και η γαστρορραγία.

Τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το γκρέιπφρουτ και το χυμό του περιλαμβάνουν σύμφωνα με την καναδική έκθεση, ορισμένες στατίνες (χορηγούνται για τη ρύθμιση της χοληστερίνης), ορισμένα αντιυπερτασικά και φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο οι γιατροί να ενημερωθούν για την αλληλεπίδραση του γκρέιπ φρουτ και των φαρμάκων, ώστε να δίνουν ασφαλείς οδηγίες στους ασθενείς τους.