Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως είναι δυνατό να προβλεφθούν οι επιδημίες γρίπης σχεδόν κατά τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι μετεωρολόγοι να προβλέψουν τον καιρό, γεγονός που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση των επιδημιών από τους δημόσιους φορείς.

Η πιλοτική αμερικανική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences και εξέτασε τα δεδομένα που αφορούν την περιοχή της Νέας Υόρκης από το 2003 έως το 2008. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα επιδημιολογικό μοντέλο εκδήλωσης της γρίπης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τη Νέα Υόρκη (της περιόδου 2003-2008) και στη συνέχεια έλεγξαν αν οι προβλέψεις τους επαληθεύθηκαν με βάση το τι πραγματικά συνέβη στη Νέα Υόρκη. Διαπίστωσαν ότι το μοντέλο προέβλεψε την επιδημία εφτά εβδομάδες πριν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Jeffrey Shaman από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia εάν το μοντέλο πρόβλεψης των επιδημιών γρίπης αποδειχθεί αξιόπιστο θα μπορούσε να οργανωθεί π.χ., η έγκαιρη αποστολή εμβολίων και αντιικών φαρμάκων στην περιοχή που αναμένεται να πληγεί από την επιδημία γρίπης. Ο αμερικανός ερευνητής υποστήριξε ότι φέτος ίσως καταστεί δυνατό να εκδοθούν οι πρώτες πειραματικές προγνώσεις γρίπης.