Ισπανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν ένας άνδρας χαμογελά σε μια γυναίκα, εκείνη είναι πιο πιθανό να κάνει αυτό που της έχει ζητήσει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα διεξήγαγαν πειράματα προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο οι γυναίκες ερμηνεύουν το χαμόγελο ενός άνδρα και πως αντιδρούν σ’ αυτό, κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμά τους ήταν ότι όταν ο άνδρας είχε κυρίαρχο ρόλο π.χ. είχε θέση εργοδότη και η γυναίκα θέση υφιστάμενου, τότε εκείνη ήταν πιο πιθανό να υπακούσει στις εντολές του όταν συνοδεύονταν από ένα χαμόγελο, ακόμη και όταν στη συνέχεια ο άνδρας έκανε ένα μάλλον υποβιβαστικό σεξιστικό σχόλιο.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ως πιο ζεστό και οικείο έναν άνδρα που χαμογελά γι’ αυτό και υπακούουν σε αυτό που τους ζητάει. Πώς όμως το κάνουν, ενώ ο άνδρας μπορεί παράλληλα να κάνει κάποια σεξιστική παρατήρηση; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι γυναίκες βασίζονται περισσότερο στην ερμηνεία της γλώσσας του σώματος (το χαμόγελο) από το ίδιο το λεκτικό μήνυμα. Όταν λοιπόν συνυπάρχουν τα δυο οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο πρώτο. Γι’ αυτό και ανταποκρίνονται στο χαμόγελο ενός άνδρα περισσότερο από ότι στα λεγόμενά του.