Μια ομάδα νέων και ενθουσιωδών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Rochester μπορεί σύντομα να πραγματοποιήσει κάτι που δύσκολα θα περιμέναμε από ένα κινητό: να αναγνωρίζει τη διάθεσή μας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές προσπαθούν να φτιάξουν ένα κινητό που θα αναγνωρίζει τα συναισθήματα από τον τόνο της φωνής μας. Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες είχαν στεφθεί με μικρό ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 55%. Η ακρίβεια της νέας υπό μελέτη τεχνικής ανέρχεται σε 81%.

Η Weindi Heinzleman καθηγήτρια του τμήματος μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής εξηγεί ότι η χρησιμοποιήθηκαν μαγνητοφωνημένες εγγραφές ηθοποιών που διαβάζουν προκειμένου να διαμορφωθεί ένας αλγόριθμός αναγνώρισης συναισθημάτων – όπως «χαρά», «θλίψη», «φόβος», «αηδία», «ουδετερότητα» – π.χ. από τον τόνο της φωνής τους, την ένταση κτλ.

Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν φτιάξει μια πρωτότυπη εφαρμογή για smartphone όπου εμφανίζεται με χαρούμενη ή θλιμμένη φατσούλα ανάλογα με τον τόνο της φωνής του χρήστη του κινητού.