Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα τεστ αναπνοής που θα ανιχνεύει με ακρίβεια αν κάποιος έχει καρκίνο του εντέρου. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Surgery η ακρίβεια του τεστ ανέρχεται σε 76%.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές πειραματίζονται με τεστ αναπνοής για την διάγνωση διαφορετικών τύπων καρκίνου, φυματίωσης και διαβήτη. Η τεχνολογία ενός τεστ αναπνοής για την ανίχνευση καρκίνου του εντέρου βασίζεται στην ιδέα ότι η παρουσία όγκων μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή συγκεκριμένων πτητικών ενώσεων, δηλαδή συνδυασμών χημικών ουσιών που δεν ανιχνεύονται σε υγιείς.

Οι αρχικές δοκιμές του τεστ έγιναν σε 37 πάσχοντες και 41 υγιείς και έδειξαν ότι μπορεί να αναγνωρίσει τους ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 85%. Μετά όμως από την επαναξιολόγηση του τεστ η ακρίβειά του μειώθηκε σε 76%. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό.

Απαιτούνται βέβαια, περισσότερες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Από την άλλη μεριά πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι τα τεστ αναπνοής δεν θα καταστούν τελικά διαθέσιμα στην κλινική πράξη επειδή οι πτητικές ουσίες που ανιχνεύονται στην αναπνοή είναι τόσες πολλές και επηρεάζονται από διαφορετικούς και ετερόκλητους παράγοντες.