Είμαι γυναίκα 44 ετών και έχω παρατηρήσει ότι τον τελευταίο χρόνο κυρίως τα μαλλιά μου αρχίζουν να μειώνονται. Τι να κάνω; Τι μπορεί να φταίει;
Δώρα

Αγαπητή Δώρα, πρέπει αρχικά να μου εξηγήσεις αν χάνεις μαλλιά και τα βλέπεις στο μαξιλάρι ή στο λούσιμο ή αν νιώθεις ή βλέπεις τα μαλλιά να έχουν σταδιακά «αδυνατίσει». Θεωρώ πως χάνεις γενικά μαλλιά, και όχι σε κάποιο σημείο μόνο, γιατί τότε μιλάμε για τελείως άλλο πρόβλημα!
Αν χάνεις μαλλιά τον τελευταίο καιρό, δηλαδή από το Σεπτέμβριο και μετά, μην ανησυχείς, είναι απλά εποχιακή τριχόπτωση. Όπως όλα τα θηλαστικά, έτσι και ο άνθρωπος… αλλάζει τρίχωμα 2 φορές το χρόνο, αν έχεις κατοικίδιο θα το ξέρεις ήδη! Τα μαλλιά αυτά ξαναβγαίνουν, περίμενε λίγο!
Αν πάλι χάνεις μαλλιά εδώ και μήνες, υπάρχουν οι εξής εκδοχές:
• Έχεις παρουσιάσει τελογενή τριχόπτωση
• Έχεις παρουσιάσει γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, λόγω ηλικίας
• Υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που εκδηλώνεται με τριχόπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρουν τα επίπεδα σιδήρου και κυρίως τα επίπεδα φεριττίνης, τα οποία πρέπει να είναι σημαντικά ανώτερα από τα κατώτερα φυσιολογικά. Τα εργαστήρια θεωρούν το επίπεδο φεριττίνης 30 ως ικανοποιητικό, όμως στις γυναίκες με τριχόπτωση, στόχος είναι το 70! Χρειαζόμαστε βιοχημικές εξετάσεις πριν προχωρήσουμε.
Επίσης, σημαντικό είναι το γυναικολογικό ιστορικό. Είσαι σε ηλικία που αρχίζουν να ξεκινάνε σταδιακά ορμονικές αλλαγές που πράγματι μπορούν να επηρεάσουν και την φυσιολογία των μαλλιών.
Τέλος, υπάρχουν κάποια συχνά προβλήματα υγείας, όπως οι θυρεοειδοπάθειες ή και ακόμα και η λήψη κάποιων φαρμάκων που μπορούν να ευθύνονται για προβλήματα μαλλιών.
Όπως καταλαβαίνεις, η διάγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης είναι πολύπλοκη. Μέχρι να σε εξετάσει κάποιος ειδικός ιατρός, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσεις βιταμίνες, «δυναμωτικά» και… «ειδικά» σαμπουάν, παρόλο που πάρα πολλοί θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν τη… μαγική θεραπεία!
Βρες έναν εξειδικευμένο και ειλικρινή ιατρό, είναι ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά.