Η ψυχοθεραπεία συμπεριφορικού τύπου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε όσους δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή με αντικαταθλιπτικά αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με τους ερευνητές σχεδόν τα δυο τρίτα όσων πάσχουν από κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή με αντικαταθλιπτικά.

Η ψυχοθεραπεία συμπεριφορικού τύπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ωφέλησε σχεδόν τους μισούς από όσους την ακολούθησαν. Η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας έχει σκοπό να βοηθήσει τους πάσχοντες να κάνουν αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται και ερμηνεύουν τις καταστάσεις της ζωής τους με σκοπό να αισθανθούν καλύτερα και να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους.

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 469 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας συνέχισαν να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους αλλά παράλληλα συμμετείχαν σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας συμπεριφορικού τύπου.

Η άλλη ομάδα ασθενών απλά συνέχισαν να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους. Να σημειωθεί ότι σε όποιες περιπτώσεις ο γιατρός το έκρινε απαραίτητο συνταγογραφούσε αντικαταθλιπτικά.

Μετά από έξι μήνες το 46% όσων είχαν συμμετάσχει σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας ανάφεραν μείωση των συμπτωμάτων τους κατά τουλάχιστον 50%. Συγκριτικά το 22% των παρακολουθούνταν από τον γιατρό τους σημείωσαν την αντίστοιχη μείωση.

Συμπερασματικά οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.