Οι γυναίκες που καπνίζουν λίγο – ακόμη και αυτές που καπνίζουν μόνο ένα τσιγάρο την ημέρα – διπλασιάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (journal of the American Heart Association).

Οι ερευνητές από το καναδικό Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα αξιολόγησαν τα στοιχεία από 101.000 νοσοκόμες στη διάρκεια τριών δεκαετιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 315 αιφνίδιοι θάνατοι καρδιακής αιτιολογίας. Στους κάτω των 35 ετών αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας κληρονομικής καρδιακής νόσου, ενώ στους άνω των 35 όπως οι περισσότερες νοσοκόμες της έρευνας, μπορεί να είναι –δυστυχώς- το πρώτο σύμπτωμα μιας καρδιαγγειακής νόσου.

Από τους 315 θανάτους οι 75 αφορούσαν καπνιστές, οι 148 αφορούσαν ανθρώπους που το είχαν κόψει και οι 128 ενήλικες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Κατά την επεξεργασία των στοιχείων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αιφνιδίως ακόμη και αν κάπνιζαν λίγο – από ένα έως 14 τσιγάρα την ημέρα. Επίσης για κάθε πέντε χρόνια που συνέχιζαν το κάπνισμα ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 8%.

Αλλά για τις γυναίκες που σταματούσαν το κάπνισμα ο κίνδυνος σταδιακά μειωνόταν στα επίπεδα κάποιου που δεν είχε καπνίσει, μετά την πάροδο 20 ετών από την διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Roopinder Sandhu το μήνυμα της έρευνας είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική και ότι τα οφέλη όσον αφορά την μείωση του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου αφορούν όλες τις γυναίκες και όχι μόνο εκείνες που έχουν διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.