Οι συνταγές διάσημων τηλεοπτικών σεφ δεν είναι πιο υγιεινές από τα έτοιμα γεύματα του σούπερμαρκετ, υποστηρίζεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Newcastle που δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal.

Οι ερευνητές σύγκριναν εκατό γεύματα από τέσσερις διάσημους βρετανούς τηλεοπτικούς σεφ τα βιβλία των οποίων είναι best seller, με εκατό έτοιμα γεύματα από το σούπερμαρκετ. Τα γεύματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις διατροφικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά μέσο όρο τα γεύματα των σεφ ήταν λιγότερο υγιεινά και πιο πιθανό να πάρουν «απαγορευτικό» όσον αφορά την θρεπτική τους αξία. Διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο πλούσια σε θερμίδες, σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αλλά είχαν λιγότερο αλάτι, σε σύγκριση με τα έτοιμα γεύματα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το σκεπτικό της έρευνας δεν είναι να κατηγορήσουν τις συνταγές των σεφ, αλλά να επιστήσουν την προσοχή όλων στο ότι τόσο τα επώνυμα πιάτα όσο και τα έτοιμα από το σούπερμαρκετ δεν είναι τόσο υγιεινά όσο θα έπρεπε και πρέπει να βελτιωθούν όσον αφορά τη θρεπτική τους σύσταση.