Την επίδραση των καθημερινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στο προσδόκιμο ζωής, υπολόγισε ο καθηγητής στατιστικής David Spiegelhalter από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σύμφωνα με τον Dr Spiegelhalter μπορεί στις γιορτές να έχουμε την ευκαιρία για περισσότερο ποτό και φαγητό, αλλά κάθε φορά που το παρακάνουμε χάνουμε ώρες ζωής.

Ο καθηγητής στατιστικής χρησιμοποίησε για τους υπολογισμούς του την ταχύτητα με την οποία γερνάμε, καθώς και την έννοια της «μικροζωής» (προσδόκιμο επιβίωσης υπολογισμένο σε μισάωρα). Το κάπνισμα, καθώς και μερικά ποτά παραπάνω, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορούν να μας «κλέψουν» τουλάχιστον τριάντα λεπτά από το προσδόκιμο επιβίωσής μας για κάθε μέρα που υποκύπτουμε σε αυτά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Dr Spiegelhalter μια «μικροζωή» μπορεί να χαθεί από το κάπνισμα δυο τσιγάρων, από πέντε επιπλέον του φυσιολογικού βάρους κιλά, από το δεύτερο ή τρίτο ποτό της ημέρας, από την παρακολούθηση δυο ωρών τηλεόρασης καθώς και από την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ.

Από την άλλη μεριά κάθε μέρα που δεν ξεπερνάμε το ένα αλκοολούχο ποτό, τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και γυμναζόμαστε μπορούμε να προσθέσουμε δυο ώρες στο προσδόκιμο ζωής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε online στη Χριστουγεννιάτικη έκδοση της British Medical Journal.