Οι γονείς που έχουν εμμονή με την καθαριότητα των σπιτιών τους μπορεί να επηρεάζουν την αλλεργική ευαισθησία των παιδιών στους ξηρούς καρπούς σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των στοιχείων από 8.306 ασθενείς, εκ των οποίων οι 776 είχαν κάποια μορφή αλλεργίας στα φιστίκια. Οι ερευνητές επικεφαλής των οποίων ήταν η αλλεργιολόγος Dr Sandy Yip υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους ενισχύουν τη θεωρία ότι τα παιδιά εύπορων οικογενειών έχουν πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή ζουν σε πιο καθαρά σπίτια.

Σύμφωνα με την Dr Yip «το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση στα φιστίκια σε παιδιά ηλικίας ενός έως εννέα ετών

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Μάαστριχ οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των πιο εύπορων οικογενειών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στα φιστίκια συγκριτικά με τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα συμπτώματα από το αναπνευστικό έως και να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς.