Το κάθισμα της τουαλέτας έχει την αδικαιολόγητη, σύμφωνα με έρευνα, φήμη ότι είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο σε ένα μέσο σπίτι. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολύ πιο βρώμικα μέρη στο σπίτι μερικά από τα οποία δεν φανταζόμαστε.

Σύμφωνα με μελέτες του Dr Chuck Gerba καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο οποίος μεταξύ άλλων αναλύει δείγματα από διάφορα αντικείμενα του σπιτιού για μικρόβια όπως το E coli και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος το κάθισμα της τουαλέτας είναι ένα από τα πιο καθαρά σημεία του σπιτιού. Έχει μόνο 50 βακτήρια ανά 2,5 κυβικά εκατοστά, τη στιγμή που συνήθως υπάρχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής των λαχανικών.

Όσο για το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι αυτό είναι με διαφορά το σφουγγαράκι της κουζίνας. Σύμφωνα με τον Dr Gerba υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό του σπόγγου. Με άλλα λόγια, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι 200.000 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας, ενώ το σφουγγαράκι τύπου βετέξ είναι 20.000 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας.