Η μεταμόσχευση καφέ λιπώδους ιστού ίσως αποτελέσει το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και την πρόληψη του διαβήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Κέντρο Διαβήτη Joslin στην Βοστόνη, θυγατρικό ερευνητικό κέντρο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαντ.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διερευνούν τον ρόλο του καφέ λιπώδους ιστού, ο οποίος αφθονεί στα βρέφη, αλλά εντοπίζεται και σε ορισμένα σημεία του σώματος πολλών ενηλίκων όπως ο λαιμός. Το λεγόμενο καφέ λίπος σε αντιδιαστολή με το λευκό λίπος εμπλέκεται στη διαδικασία της θερμογένεσης. Με άλλα λόγια, οδηγεί σε αύξηση της θερμότητας στον οργανισμό «αναγκάζοντας» τον εγκέφαλο να εκκινήσει τη διαδικασία της θερμόλυσης – όπου καίγονται θερμίδες – ώστε να εξισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Αρκετοί ερευνητές πειραματίζονται με τον τρόπου που το καφέ λίπος μπορεί να συμβάλλει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Η πρόσφατη έρευνα έγινε σε ποντίκια στα οποία έγινε μεταμόσχευση καφέ λιπώδους ιστού προερχόμενου από ποντίκια φυσιολογικού βάρους. Τα μεταμοσχευμένα ποντίκια τρέφονταν με ισορροπημένη διατροφή ή με μια πλούσια σε λίπος διατροφή.

Δώδεκα μήνες μετά την μεταμόσχευση τα ποντίκια που τρέφονταν ισορροπημένα σημείωσαν βελτίωση όσον αφορά την ανοχή στη γλυκόζη, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, χαμηλότερο σωματικό βάρος και μειωμένο ποσοστό λίπους. Βελτίωση όσον αφορά τον μεταβολισμό της γλυκόζης, το σωματικό βάρος και την αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσίασαν και τα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation και αναφέρουν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι να διερευνήσουν με ποιο τρόπο η μεταμόσχευση λίπους θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη.