Ο γάμος ίσως είναι το κλειδί για περισσότερα χρόνια ζωής βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης στη μέση ηλικία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Όσοι δεν έχουν χορέψει ποτέ τον χορό του Ησαΐα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με εκείνους που έχουν ένα σταθερό γάμο στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα από το τμήμα συμπεριφορικών επιστημών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιούκ στη Βόρειο Καρολίνα. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ιλέν Σίγκλερ «ένας σύντροφος στη μέση ηλικία έχει προστατευτική δράση».

Με βάση την ανάλυση 4.802 ατόμων παρατηρήθηκε ότι ακόμη και όταν συνυπολογίζονταν επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές όπως ο τύπος της προσωπικότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ οι παντρεμένοι και πάλι είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σύγκριση με τους μοναχικούς. Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ οι οποίοι είχαν 2,84 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην φτάσουν στην ηλικία των 60 συγκριτικά με όσους βρίσκονταν σε ένα σταθερό γάμο.