Οι περισσότεροι υποεκτιμάμε τη διάρκεια ενός βήχα με αποτέλεσμα να ζητάμε χωρίς λόγο αντιβίωση από τον γιατρό μας για να υποχωρήσει, όταν αυτός επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, οι οποίοι μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα στοιχεία διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια μιας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης –που συνήθως είναι ιογενούς αιτιολογίας– είναι 17,8 ημέρες, δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες.

Ρωτώντας 500 ενηλίκους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν ο ασθενής πιστεύει ότι ο βήχας του κανονικά δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα είναι πιο πιθανό να ζητήσει από τον γιατρό του αντιβίωση μετά από 5-6 ημέρες βήχα.

Στη συνέχεια, όμως, λανθασμένα θεωρεί τη βελτίωση που νιώθει μετά από 3-4 ημέρες ως αποτέλεσμα της αγωγής, ενώ συνήθως αυτή οφείλεται στον φυσιολογικό «κύκλο» που κάνει ο βήχας, ο οποίος σταδιακά υποχωρεί και φεύγει.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις με βήχα από την άλλη μεριά είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλείται αντίσταση σε αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: