Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη των ανδρών και να επιδεινώσει ίσως και να προκαλέσει πρόβλημα ακράτειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Urology.

Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε δυο φλιτζάνια καφέ θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη και να προκαλέσει ακράτεια ούρων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.000 άνδρες μεταξύ του 2005 και του 2008. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έπιναν 234mg καφεΐνης την ημέρα ήταν 72% πιο πιθανό να έχουν μέτρια έως σοβαρή ακράτεια συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη καφεΐνη.

Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από 392 mg καφεΐνης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακράτεια. Μια μέση κούπα καφέ περιέχει 125mg καφεΐνης.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ελέιν Μάρκλαντ από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται με την πρόσληψη υγρών γενικότερα. Οι άνδρες που έπιναν νερό δηλαδή δεν είχαν παρόμοιο πρόβλημα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη έχει ερεθιστική δράση στην κύστη και καλό είναι όσοι έχουν προβλήματα ακράτειας να περιορίσουν τον καφέ.