Την προσοχή μας όσον αφορά τη νέα μόδα του γαστρικού botox, εφιστούν οι αμερικανοί ειδικοί, που υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική δεν έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Παρά τα αμφιλεγόμενα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα των ενέσεων botox στο στομάχι με σκοπό την απώλεια βάρους, αρκετοί υπέρβαροι αμερικανοί αναζητώντας μια εύκολη και γρήγορη λύση στο πρόβλημα του πάχους έχουν στραφεί στις ενέσεις γαστρικού botox.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν προάγει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών από την κλινική Mayo που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας, το Clinical Gastrenterology and Hepatology. Το σκεπτικό πίσω από τις γαστρικές ενέσεις botox είναι ότι καθυστερούν την κένωση του στομάχου, ως εκ τούτου αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και επιφέρουν απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν μελετώντας 60 παχύσαρκους ασθενείς που έκαναν είτε ενέσεις botox είτε εικονικές ενέσεις (placebo) ότι το γαστρικό botox μπορεί να καθυστερεί μεν την κένωση του στομάχου, αλλά αυτό δεν οδηγούσε σε απώλεια βάρους. Συστήνουν, λοιπόν, σε όσους αναζητούν τρόπους απώλειας βάρους να στραφούν σε άλλες επιλογές πέραν του botox στο στομάχι.