Έκθεση

Άγρια Απομεινάρια

Η έκθεση «Feral Remnants – Άγρια Απομεινάρια/ Οινούσσες» αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμού, που μελετά περιπτώσεις αλλαγής ή φθοράς μιας προηγούμενης κατάστασης ευημερίας. Το πρώτο μέρος της έκθεσης εστιάζει σε σπίτια και αυτοκίνητα του Detroit μετά από την μετακόμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας των Η.Π.Α., ενώ το δεύτερο σε παραδείγματα από την Ελλάδα: ένα άδειο νεοκλασικό στην Πλάκα, ένα σύμπλεγμα νησιών Βορειοανατολικά της Χίου.
Πού: CAN-CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY, Αναγνωστοπούλου 42, Αθήνα. Τηλ.: 210-33.90.833. Πότε: έως 16 Φεβρουαρίου (Τρίτη-Παρασκευή, 11.00- 15.00 & 17.00-20.00, Σάββατο, 11.00-16.00).
Θέατρο

«Παραμονή Πρωτοχρονιάς»

«Αν έρχονταν όλοι όσοι αναφέρονται δε θα χώραγαν. Αν δεν ερχόταν κανένας, θα ήταν κρίμα κι άδικο. Ήρθε όμως εκείνος (αν ήρθε) ήταν κι εκείνη εκεί κι αυτό ήταν αρκετό, για να γίνουν μπάχαλο όλα. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, κι αυτόν εδώ τον κόσμο δύο – ένας άντρας και μια γυναίκα – τον ξεκίνησαν κι είδατε που φτάσαμε…». Το βραβευμένο έργο του Κώστα Καραφύλλη ανεβαίνει για πρώτη φορά, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, με πρωταγωνιστές την Έλενα Τυρέα και τον Δημήτρη Αγορά.
Πού: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη. Τηλ.: 210-92.48.328. Πότε: έως 17 Φεβρουαρίου, Παρασκευή-Κυριακή, στις 21.15. Είσοδος: 10Ε.
Ομιλία

«Ο Ευκλείδης στο Gettysburg»

Η ομάδα «Θαλής + Φίλοι» διοργανώνει διάλεξη του Απόστολου Δοξιάδη με θέμα «Ο Ευκλείδης στο Gettysburg: Μια διάλεξη για όσους αναρωτιούνται για τη σχέση της πολιτικής με τη λογική». Ο Απόστολος Δοξιάδης, με αφορμή την ταινία «Lincoln», κάνει μια ανάγνωση της ρητορικής του αμερικανού προέδρου με έμφαση στην αγάπη του για τον Ευκλείδη και δείχνει πως στην πιο διάσημη ομιλία του, το Gettysburg Address, αποκαλύπτει μια βαθιά κατανόηση της ευκλείδειας μεθόδου.
Πού: Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο της οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Πότε: 1 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Ελεύθερη είσοδος.

Η Ελλάδα και η Δύση

Δύο διακεκριμένοι ερευνητές, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και τη Scuola Normale της Πίζας, Φίλιπο Μαρία Ποντάνι και ο ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, θα σκιαγραφήσουν τις σχέσεις που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων οι Έλληνες και οι Ευρωπαϊκοί λαοί. «Γιουρσενάρ-Καβάφης: μια ποιητική συνάντηση» είναι το θέμα της ομιλίας του κ. Ποντάνι και «Ο απόλυτος Έλλην Δ. Καπετανάκης και ο ελληνικός Ρ. Φάρνερ» το θέμα του κ. Κοπιδάκη. Πού: Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.82.333. Πότε: 4 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους αρχίζει στις 17.30.
Παιδί

«Η Εξερεύνηση του Διαστήματος»

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας στρέφει το βλέμμα της στο Διάστημα και μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ενότητα «Η Εξερεύνηση του Διαστήματος», που περιλαμβάνει πειράματα, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά και διαδραστική αφήγηση. Παράλληλα, στις 2 & 10 Φεβρουαρίου, η Έκθεση φιλοξενεί ερευνητές, που θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του Διαστήματος.
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο. Τηλ.: 210-94.69.600. Site: www.eugenfound.edu.gr. Πότε: Σάββατο-Κυριακή, 2/2-31/3. Εισιτήρια: 6Ε, 4Ε (περιλαμβάνει την είσοδο στην έκθεση και τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο αφιέρωμα).
Μουσική

Dj set Le Hunchback

Τι σημαίνει πάρτυ; Πάρτυ σημαίνει συνεύρεση ανθρώπων με κοινές αναζητήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα πως μια τέτοια συνεύρεση πρέπει να ακολουθείται από ένα ρηχό σάουντρακ. Έτσι, ο Bill Hunchback, καταλαμβάνει τη μπλε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης και για ένα βράδυ επιλέγει για εσάς ήχους, που πηγάζουν από την διάθεση για ρέμβη και λίκνισμα.
Πού: Φλοράλ, Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια. Τηλ.: 210-38.00.070. Πότε: 6 Φεβρουαρίου, στις 20.30.
Θεσσαλονίκη

«Κασσάνδρα Έκστασις»

Μια σύγχρονη Κασσάνδρα, που προσπαθεί να επιβιώσει στον κόσμο με τον δικό της τρόπο είναι η ηρωίδα της παράστασης αυτής. Πρόκειται για ένα έργο, που επιχειρεί να αποτυπώσει την ψυχική πορεία μίας γυναίκας, η οποία αγωνίζεται να ελευθερωθεί από την τυραννία της κοινωνίας και της οικογένειας, να περάσει από την άρνηση της ζωής και του έρωτα στην αποδοχή τους και να μιλήσει με τη δική της αληθινή φωνή.
Πού: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά. Κρατήσεις: 2310-423.925. Πότε: 2-17 Φεβρουαρίου, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00. 6 &13 Φεβρουαρίου παραστάσεις για αγγλόφωνο κοινό. Εισιτήρια: 12Ε, 10Ε, 5Ε. Πρεμιέρα 2/2 στις 20.00.
Βιβλίο

Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά
Karie Siegel-Maier, εκδ. Ψύχαλου, Τιμή: 16,50Ε
Πλύνετε τα πιάτα με καθαριστικό ευκαλύπτου, ανανεώστε το χαλί με δεντρολίβανο και μαλακώστε τα ρούχα με λεμόνι. Μάθετε να φτιάχνετε μόνοι σας φυσικά καθαριστικά, ασφαλή στη χρήση και αποτελεσματικά όπως τα αντίστοιχα χημικά του εμπορίου, συνδυάζοντας τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων με υλικά, όπως η σόδα, το ξύδι, ο βόρακας και ο χυμός λεμονιού. Το βιβλίο περιλαμβάνει συμβουλές και οδηγίες για τον καθαρισμό κάθε δωματίου του σπιτιού, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φύσης, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα, να προστατεύσετε την υγεία σας και να σώσετε τον πλανήτη.
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.